Data primární: Porovnání verzí
(import na produkční server) |
m (finalizován tvar zápisu autorů hesel) |
||
Řádek 10: | Řádek 10: | ||
<span class="section_title">Literatura:</span> ''Buriánek, J.'': K pojetí sekundární analýzy. ''Sociologický časopis'', 1988, č. 1. | <span class="section_title">Literatura:</span> ''Buriánek, J.'': K pojetí sekundární analýzy. ''Sociologický časopis'', 1988, č. 1. | ||
− | + | ''[[:Kategorie:Aut: Buriánek Jiří|Jiří Buriánek]]''<br /> | |
[[Kategorie:Aut: Buriánek Jiří]] | [[Kategorie:Aut: Buriánek Jiří]] | ||
[[Kategorie:Metodologie/metodologie empirického výzkumu]] | [[Kategorie:Metodologie/metodologie empirického výzkumu]] | ||
[[Kategorie:Metodologie/matematicko-statistické metody v sociologii]] | [[Kategorie:Metodologie/matematicko-statistické metody v sociologii]] | ||
[[Kategorie:VSgS]] | [[Kategorie:VSgS]] |
Aktuální verze z 11. 12. 2017, 17:01
data primární – elementární empir. informace, nejčastěji údaje o jednotlivých jednotkách zkoumaného souboru. Většinou mají podobu matice dat nebo systémového souboru. Jejich podstatnou charakteristikou je skutečnost, že zatím nebyly podrobeny kromě čištění žádné transformaci, žádnému analytickému zpracování. Jde o víceméně bezprostřední empir. odraz (snímek) skutečnosti. Každý další krok včetně výpočtu souhrnných charakteristik může být zatížen chybami, redukcí nebo zkreslením v důsledku volby nevhodného algoritmu, chybami výpočetními nebo interpretačními. Např. zpracované tabulky se považují většinou již za data sekundární, což platí i o dalších formách prezentace dat, jako jsou grafy a různé empir. generalizace. Obdobně lze u kvalitativních přístupů uvažovat o primárních informacích (údajích), což jsou bezprostřední záznamy (tzv. memos), jež se potom dále zpracovávají. V důsledku rozvoje databankových technologií se otevírají prostory pro nové, intenzivnější využití kumulovaných d.p. pomocí
primary data données primaires primäre Daten dati primari
Literatura: Buriánek, J.: K pojetí sekundární analýzy. Sociologický časopis, 1988, č. 1.